perjantai 15. heinäkuuta 2011

KATAJAinen kansa....

Kataja
kotikataja (Juniperus communis)

Älä käytä koristekatajia, jalostetut koristekatajat saattavat olla myrkyllisiä tai niillä ei ole käyttöarvoa.
Katajan puuaines on sitkeää, se taipuu muttei katkea helposti, siksi suomalaisia onkin kutsuttu ”katajaiseksi kansaksi”. Katajan marjamaiset kävyt kypsyvät kolmantena kesänä ja katajassa onkin aina eri vaiheessa olevia marjoja.
Katajasta voi puuaineksen lisäksi hyödyntää vuosikasvaimet, havut sekä marjat. Juuria, kuorta ja sisäkuorta voi käyttää erilaisissa punontatöissä. Kuoresta saa myös paperimassaa ja sytykepalloja. Kasvivärjäyksessä kypsillä marjoilla, alunapuretuksella, saa oliivinruskean sävyn. 


Havuja käytetään esimerkiksi lihan ja kalan savustuksessa tuomaan hyvää aromia. Marjat sisältävät sokereita, hartsia, haihtuvia öljyjä ja C-vitamiinia. Marjat kelpaavat tuoreena ja kuivattuna yrttijuomiin, oluen ja viinan mausteeksi. Pula-aikana marjoista on keitetty siirappia. Monelle katajanmarja on edelleen tuttu riistaruokien mauste. Katajanmarjalla voi maustaa myös puolukkahilloa; 12 katajanmarjaa kiloon puolukkahilloa.
Vuosikasvaimista on haudutettu yrttijuomaa. Kerkät kerätään alkukesällä ja niitä haudutetaan kiehuvan kuumassa vedessä n. 5 minuuttia.

Magiassa katajasta valmistettu sauva edustaa suojelua, rakkautta, karkotusta, terveyttä ja varkauden estoa. Ruton aikaan sairaaloissa poltettiin katajaa ja rosmariinia ilman puhdistamiseksi. Egyptissä käytettiin katajanmarjoja muumioinnissa ja hautaamisessa. Tiibetissä katajaa käytettiin rituaalisuitsukkeissa.
Kataja vahvistaa mielen voimia, sillä on karkotettu noitia, vaikka kataja on yksi varhaisimpia noitien suitsukkeista. Katajaa on käytetty naisten tarpeisiin; sillä on hoidettu kuukautisten puuttumista, estetty hedelmöitys ja varsinkin rohtokatajaa on käytetty abortin tekoon. Kataja puhdistaa, parantaa ja suojelee. Katajaa polttamalla voi puhdistaa menneet ja ottaa uudet asiat vastaan.
Katajanmarjat kohottavat mielialaa, karkottavat väsymystä, auttavat stressissä. Muutama pisara katajaöljyä vesiastiassa sairaan huoneessa edistää parantumista.

Katajalla hoidettavia vaivoja ovat reumatismi, nivelreuma, turvotukset, kihti, lihaskivut, suolistokouristukset, tulehdukset, suolistovaivat, virtsatietulehdukset, ummetus, ruuansulatusongelmat, peräpukamat, keuhkoputkentulehdus, hengitystievaivat, kuukautiskivut sekä ihovaivat. Kataja on siis virtsaneritystä lisäävä, kouristuksia lievittävä, antiseptinen sekä se vahvistaa pintaverenkiertoa.

Annostus: Yrttiteenä kulauksittain pitkin päivää 1-2g. Kuivattuja katajanmarjoja syödään 2-10g päivässä virtsanerityksen lisäämiseksi.
Kylpynä kataja lievittää kipuja, vähentää turvotusta.

HUOM. katajanmarjoja ei tule käyttää munuaissairauksissa tai raskauden aikana. 4-8 marjaa päivässä on suositeltava annostus, eikä katajaa saa käyttää jatkuvasti. Herkillä kataja saattaa aiheuttaa keskushermoston kiihotusta, ripulia, nopeaa pulssia, verenpainetta ja verivirtsaisuutta. Öljy saattaa ärsyttää ihoa, eikä sitä tuli käyttää sisäisesti.
Katajan pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa kaliumin puutetta.

Katajanmarjakalja
½ l marjoja
7 l vettä
1 rkl hiivaa
100g sokeria

Survo katajanmarjat kevyesti ja kiehauta ne vedessä sideharsopussissa. Veden ollessa haaleaa poista marjapussi ja lisää sokeri ja hiiva. Anna käydä hyvin, pullota ja säilytä viileässä.

Katajanmarjaetikka
Täytä pullo puolilleen survottuja marjoja. Kaada niiden päälle niin paljon ruokaetikkaa kuin mahtuu. Anna pullon seistä suljettuna 1kk. Etikkaa käytetään kastikkeisiin ja lihaan antamaan riistan makua.

Liiri
n. 1kg katajanmarjoja
10l vettä

Juomaan kelpaavat vain kolmannen vuoden kypsät marjat. Ne puhdistetaan ja survotaan kevyesti. Survos laitetaan astiaan ja raikasta vettä kaadetaan päälle. Juoma saa seistä 10-12 tuntia, sen maku on imelä, mutta raikas.

Hieno katajanmarjakastike
50g katajanmarjoja
¼ l lihalientä
50g korintteja
2 rkl valkoviiniä
1 rkl ruokaetikkaa
1 dl madeiraa

Survo marjat ja liota niitä korinttien kanssa vähässä vedessä. Sekoita lihaliemi ja valkoviini, kiehauta marjat ja korintit liemessä. Lisää etikka ja madeira. Tarjoillaan riistan, poron tai lintujen lihan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat